Portugalski kociołek rybny

Portugalski kociołek rybny
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na małym ogniu smażyć w rondlu cebulę, czosnek i paprykę przez około 10 minut. Następnie zakryć rondel pokrywką i dusić na bardzo małym ogniu prze około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Papryka powinna się rozpadać pod koniec duszenia. Dodać natkę pietruszki, szafran, ziemniaki, listki laurowe, ziarenka pieprzu, pomidory i koncentrat pomidorowy, wlać wino i wodę. Przykryć i gotować 10 minut na małym ogniu. Włożyć pokrojone w paski kalmary i małże, gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Układać warstwami pokrojoną w spore kawałki rybę, krewetki oraz omułki. Nie mieszać, aby ryba się nie rozpadła. Posypać hojnie mielonym pieprzem, zakryć rondel i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż ryba będzie ugotowana, a małże i omułki się pootwierają. Należy usunąć te, które się nie pootwierały. Delikatnie nalać zupę do głębokich miseczek, uważając, by nie uszkodzić kawałków ryby. Posypać posiekaną kolendrą. Podawać z chlebem. Można też przygotować sos do maczania chleba z oliwy wymieszanej z odrobiną oliwy truflowej oraz podać pastę z papryczki piri piri.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE