Porchetta

Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
10

Składniki:

Salsa verde (na 4 kanapki):
Kanapki:
  • 4 ciabatki, przekrojone
  • 12 plastrów porchetty (o grubości 5 mm)
  • 1 szklanka młodej rukoli

Kalkulator wag i miar

Przepis

W średniej misce wymieszaj szałwię, rozmaryn, oregano, czosnek, koper, sól, pieprz i skórkę cytryny.

Połóż boczek na blacie skórą do góry. Ostrym nożem natnij skórę liniami, tworząc ukośną kratkę. Przewróć boczek skórą do dołu. Przypraw solą, pieprzem i połową mieszanki przypraw.

Połóż na blacie schab i trzymając nóż równolegle do blatu przetnij mięso wzdłuż, ale nie przecinaj go do końca. Schab powinien się otworzyć jak książka. Połóż go na boczku, przypraw solą, pieprzem i resztą mieszanki.

Zawiń mięso w rulon i owiń sznurkami rozłożonymi co 2,5 cm.

Przypraw skórę solą i pieprzem. Przenieś do lodówki i pozostaw w niej mięso bez przykrycia przez 3 dni.

Przygotuj blachę do pieczenia z kratką i umieść na niej mięso. Rozgrzej piekarnik do 260°C. Umieść kratkę na najniższym poziomie piekarnika.

Włóż wieprzowinę do piekarnika skórką do góry i piecz przez 20-25 minut, dopóki skórka nie zacznie skwierczeć. Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez 2,5 godziny, aż termometr do mięsa wskaże 57°C. W razie potrzeby przykryj mięso folią. Wyciągnij z piekarnika. Przed krojeniem pozostaw na 30 minut do ostygnięcia.

Salsa verde:
W średniej misce połącz szalotkę, pietruszkę, szczypiorek, ocet, oregano i sól. Wlej oliwę i mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj musztardę i sok z cytryny.

Kanapki:
Posmaruj dwie kromki sosem i na jednej z nich połóż 3 plasterki porchetty. Przybierz młodą rukolą i przykryj drugą kromką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE