Pomarańczowe ciasto z polenty w goździkowym karmelu

Pomarańczowe ciasto z polenty w goździkowym karmelu
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 2.00
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Przepis


Składniki:
4 pomarańcze
120 g masła o temperaturze pokojowej
250 g cukru
3 jajka
140 g polenty
120 g mielonych migdałów
1 czubata łyżka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki mielonych goździków
masło do wysmarowania formy
creme fraiche lub jogurt grecki do podania

Przygotowanie:
1. 2 pomarańcze pokroić na kawałki, włożyć do rondla, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Odcedzić, nieco przestudzić i drobno posiekać lub zmiksować.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Trzecią pomarańczę obrać ze skóry, pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na dnie tortownicy.
3. Utrzeć masło ze 150 g cukru na jasną, jednolitą masę. Po kolei wbijać jajka, po każdym dobrze wymieszać. Wsypać polentę, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki goździków, dodać posiekane pomarańcze i wszystko razem wymieszać. Przelać masę do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika i piec około jednej godziny (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.
4. Zrobić sos karmelowy: wycisnąć sok z ostatniej pomarańczy, wlać do rondla o grubym dnie, wsypać 100 g cukru i 1 łyżeczkę goździków, ogrzewać razem na małym ogniu, aż powstanie karmel.
5. Wyłożyć ciasto na talerz spodem do góry i usunąć papier. Polać sosem i odstawić na chwilę.
6. Pokroić na porcje, rozłożyć na talerze i podawać z creme fraiche lub jogurtem.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE