Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/3 miarki musztardy dijońskiej *
  • dwie polędwiczki wieprzowe
  • 4 plastry boczku
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przepis

3 ząbki czosnku wrzucamy do brytfanny. Układamy w niej 3 gałązki rozmarynu tworząc rodzaj rusztu, na którym ułożymy zamarynowane polędwiczki. Przygotowujemy marynatę. Kroimy dwa ząbki czosnku. Siekamy listki z czwartej gałązki rozmarynu. Przekładamy składniki do miseczki i dodajemy do niej musztardę dijońską. Doprawiamy marynatę świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Polędwiczki umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy do niej marynatę i przez godzinę schładzamy mięso w lodówce. Po tym czasie układamy polędwiczki na sznurku wędliniarskim i każdą dekorujmy dwoma plastrami boczku. Całość związujemy. Przekładamy polędwiczki na ruszt z rozmarynu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury stu dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE