Polędwiczki wieprzowe w zielu angielskim z rumowo-rodzynkowym sosem

Polędwiczki wieprzowe w zielu angielskim z rumowo-rodzynkowym sosem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.71)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • bez srebrnej skórki i cienkiego końca (zostawić do przyrządzenia sosu)
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • olej
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki ciemnego rumu
  • ½ szklanki gęstej śmietanki
  • ½ szklanki rodzynek

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przekroić każdą polędwiczkę na pół (otrzymamy 4 kawałki). Natrzeć zielem angielskim, solą i pieprzem. Rozgrzać olej na dużej patelni (na średnio dużym ogniu), zrumienić polędwiczki z każdej strony, obsmażać przez 15-20 minut (aż będą średnio lub dobrze wysmażone). Zdjąć z patelni i ułożyć na ruszcie, przykryć folią aluminiową. Zlać nadmiar tłuszczu z patelni, wstawić ponownie na gaz. Obsmażyć skrawki polędwiczek. Wlać wodę, zeskrobać kawałki mięsa. Gotować na wolnym ogniu aż odparuje i powstanie szybki aromatyczny wywar. Wyjąć duże kawałki mięsa, wlać rum, śmietankę, włożyć rodzynki. Odparować aż sos ponownie zgęstnieje. Przekroić kawałki polędwiczek na pół, polać sosem, podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE