Polędwiczki wieprzowe w suchej glazurze

Polędwiczki wieprzowe w suchej glazurze
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Przepis


Sucha glazura
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka drobno otartej skórki z pomarańczy
3 łyżki papryki
1 łyżka ziarna sezamu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżeczki miałkiej soli
2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka wodorowinianu potasu
6 polędwiczek wieprzowych

Przygotowanie
Aby przygotować suchą glazurę, wymieszaj brązowy cukier i czosnek ze starta skórką pomarańczową. W osobnej misce połącz pozostałe składniki, a następnie dodaj do przygotowanej mieszaniny z cukrem. Usuń błonki z polędwiczek. Rozgrzej grill. Obtocz mięso w suchej glazurze i natychmiast ułóż na grillu. Piecz bez przykrycia przez 8-10 minut z każdej strony. Daj mięsu chwilę odpocząć przed pokrojeniem w plastry i podaniem.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE