Polędwiczki wieprzowe nacierane kawą z chutneyem z arbuza

Polędwiczki wieprzowe nacierane kawą z chutneyem z arbuza
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.50
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis

Składniki:
900 g polędwiczek wieprzowych przekrojonych na dwa kawałki
1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka świeżych listków tymianku
½ łyżeczki lekko rozgniecionego ziela angielskiego
1-2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżeczki mielonej kawy, najlepiej jamajskiej Blue Mountain
świeżo mielony czarny pieprz

Chutney z arbuza:
½ średniego arbuza
150 ml białego octu winnego
100 g jasnego cukru trzcinowego
25 g świeżego, drobno tartego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru mielonego
1 listek laurowy
½ łyżeczki tabasco lub ostrego sosu chilli

Chutney z arbuza:
Odkroić różowy miąższ arbuza daleko od skórki, usunąć pestki i przełożyć do blendera. Zmiksować na rzadki sos, przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zmniejszy objętość o połowę. Przecedzić przez sito i odstawić na bok. Ostrym nożem odkroić zieloną skórkę, zostawiając jasny pasek miąższu. Pokroić go w kostkę o boku 0.5 cm. Do rondla wrzucić pokrojoną kostkę arbuza, wsypać cukier i wlać ocet. Doprowadzić do wrzenia. Dodać imbir, czosnek i listek laurowy. Zmniejszyć płomień i gotować 20 minut na małym ogniu, aż arbuz zmięknie. Doprawić sosem chili. Do rondla z kostką wlać sok z arbuza. Gotować na małym ogniu, aż chutney zgęstnieje i nabierze konsystencję syropu. Odstawić do ostygnięcia. Podawać w temperaturze pokojowej.

Polędwiczki wieprzowe:
Mięso włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Wymieszać cebulę, tymianek i ziele angielskie. Natrzeć polędwiczki. Zostawić do zamarynowania w lodówce na noc. Nazajutrz usunąć nadmiar cebuli, tymianku i ziela angielskiego. Najlepiej użyć do tego celu papierowego ręcznika. Natrzeć polędwiczkę mieloną kawą. Na rowkowanej patelni o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu olej roślinny. Smażyć polędwiczki przez 15 minut, często obracając, aby równomiernie się zrumieniły. Zdjąć mięso z patelni, odstawić na bok na 2-3 minuty. Pokroić na grube kawałki, polać sosem ze smażenia i podawać z chutneyem z arbuza.

Gary Rhodes

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE