Polędwiczki w sosie serowym

Polędwiczki w sosie serowym
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz 1 poszatkowanym ząbkiem czosnku. Zalewamy 2-3 łyżkami oliwy i odstawiamy na chwilę. Do rondelka wlewamy śmietanę, jeśli jest zbyt gęsta rozrabiamy ją z wodą do uzyskania pożądanej gęstości. Powoli podgrzewamy i dodajemy pokrojony lub pokruszony ser, wszystko razem mieszamy, najlepiej mieszadełkiem ze sprężynką. Doprawiamy świeżym czosnkiem, pieprzem i listkami tymianku, odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej polędwiczki. Niezbyt długo, dla pewności przekrawamy jeden kawałek i sprawdzamy, czy mięso w środku doszło. Przekładamy je do sosu i chwilę razem podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub kaszą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE