Polędwiczki jagnięce z tymiankiem i fasolką flażolet

Polędwiczki jagnięce z tymiankiem i fasolką flażolet
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przepis


Fasolka:
2 puszki fasolki flażolet
2 czerwone cebule drobno posiekane
4 ząbki czosnku drobno posiekane
300 g pomidorków czereśniowych
świeży tymianek
2 łyżki natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
ocet balsamiczny
sok z cytryny
sól i pieprz

Marynata:
4 polędwiczki jagnięce
4-6 ząbków czosnku
2 łyżki tymianku
2 łyżki szałwii
oliwa z oliwek
sól morska i pieprz

Sos:
200 ml czerwonego wina
duża łyżka masła
łyżka mąki

Przygotowanie:
Oczyść polędwicę z tłuszczu i błon i marynuj ją w tymianku, szałwii, czosnku i oliwie z oliwek przez pół godziny. Podgrzej na oliwie z oliwek fasolkę, cebulę, pomidory i natkę pietruszki. Duś przez 3-4 minuty, po czym dodaj sok z cytryny i przyprawy. Odstaw w ciepłe miejsce. Obsmaż polędwicę na dobrze rozgrzanej patelni przez 2 minuty z każdej strony. Powinna być chrupiąca z zewnątrz, różowa i miękka w środku. Żeby zrobić sos, rozpuść masło w czerwonym winie, dodaj mąkę i podgrzewaj przez minutę lub dwie, aż zgęstnieje. Nałóż dużą łyżkę warzyw na talerz, pokrojoną w plastry polędwicę i polej sosem.


Opracowane na podstawie programu „Przepisy z Niebiańskiej Kuchni”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE