Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Polędwiczki jagnięce duszone z polnymi grzybami i kapustą w sosie z pinot noir

Polędwiczki jagnięce duszone z polnymi grzybami i kapustą w sosie z pinot noir
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Surfing po menu 2 (odc.4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki do duszenia
1 grubo posiekana marchewka
1 grubo posiekana łodyga selera naciowego
2 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana szalotka
1 l bulionu cielęcego

Mięso
4 x 200 g polędwiczek jagnięcych
oliwa do obsmażania

Sos
1 łyżka oliwy
2 posiekane szalotki
1 posiekany ząbek czosnku
100 ml wina typu Pinot Noir
100 ml czerwonego porto
2 gałązki tymianku
2 liście laurowe
500 ml bulionu cielęcego

Kapusta
1 łyżka oliwy
½ drobno posiekanej szalotki
1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku
½ drobno poszatkowanej kapusty
100 ml bulionu cielęcego
1 marchewka pokrojona na zapałkę
50 g pancetty pokrojonej w słupki
sól i świeżo zmielony pieprz

Pieczarki
1 łyżka oleju
½ drobno posiekanej szalotki
1 rozgnieciony ząbek czosnku
4 duże pieczarki pokrojone w plasterki
2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki

Przygotowanie
Do dużego rondla dodać bulion oraz marchewkę, seler, czosnek i szalotki. Podgrzewać na średnim ogniu aż wywar zawrze, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 15 minut. Rozgrzać na patelni oliwę i obsmażyć z obu stron jagnięcinę, aż kawałki mięsa będą złoto-brązowe. Przełożyć następnie do rondla z bulionem i dusić przez 2 – 3 minuty.
Aby przyrządzić sos, należy zeszklić na średnim ogniu, nie rumieniąc szalotki i czosnek. Dolać Pinot Noir, porto, tymianek, liście laurowe i dusić na bardzo małym ogniu, aż płyn zmniejszy objętość o połowę. Następnie dodać bulion i odparować do momentu, aż sos będzie się lepił do spodniej strony łyżki. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu o wysokich brzegach. Podsmażyć przez 30 sekund szalotki i czosnek a następnie dodać kapustę i mieszać aż nieco zmięknie i zacznie przyklejać się do dna. Wówczas dodać bulion i dusić przez 5 -10 minut. Blanszować marchewkę i pancettę przez minutę we wrzątku. Dodać do kapusty, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Odstawić z ognia. Przygotować pieczarki. Podgrzać na patelni oliwę, dodać szalotkę oraz czosnek i zeszklić przez 30 sekund. Następnie dorzucić pieczarki i smażyć jeszcze przez 5 minut, aż zmiękną. Posypać pietruszką, wymieszać i odstawić. W przedniej części talerza ułożyć kapustę. Za nimi umieścić pieczarki. Jagnięcinę pokroić na plasterki i poukładać na kapuście. Mięso polać sosem.

© Curtis Stone i Ben O'Donoghue

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE