Polędwiczka wieprzowa z suszonymi śliwkami z Tours według przepisu Danielle

Polędwiczka wieprzowa z suszonymi śliwkami  z Tours według przepisu Danielle
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 81)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

1. Dzień wcześniej zalać śliwki winem, dodać cynamon w lasce oraz zmielony.
2. Nazajutrz pokroić polędwiczki na skos w kawałki o grubości ok. 5 cm. Obtoczyć w mące. Rozgrzać dużą patelnię (lepiej nie używać patelni teflonowej) z połową masła i włożyć na nią połowę polędwiczek. Obsmażyć z obu stron, tak by dobrze się przyrumieniły. Następnie obsmażyć pozostałą część mięsa w taki sam sposób.
3. Umieścić suszone śliwki wraz z winem z marynaty w garnku, żeby je zagotować i pozostawić na 20 minut na gazie.
4. Umieścić mięso na patelni. Odcedzić śliwki i także umieścić je na patelni. Odparować marynatę w taki sposób, by pozostała połowa jej wyjściowej objętości. Dodać do niej galaretkę z porzeczek, roztrzepać trzepaczką, następnie dodać śmietanę. Zagotować, następnie polać tym sosem i podawać gorące z ryżem z przyprawami.

Rady Julie :
Śliwki z Tours są mniejsze, bardziej suche i kwaskowe niż śliwki z Agen. Jeśli musicie użyć śliwek z Agen, nie trzeba ich namaczać. Lepiej użyć wówczas białego wina wytrawnego, które jest mniej słodkie.
Danielle przygotowuje pyszny ryż po irańsku: ryż należy zagotować przez 3 minuty, następnie przełożyć do naczynia do robienia kuskusu, posypać kardamonem i ugotować na parze. Pod koniec gotowania dodać kilka łyżeczek masła oraz kilka włókien szafranu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE