Polędwiczka wieprzowa z farszem i pomidorkami koktajlowymi

Polędwiczka wieprzowa z farszem i pomidorkami koktajlowymi
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.19)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy dobrej jakości
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • 210 gramów opłukanego młodego szpinaku
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 duża polędwiczka wołowa (około 700 gramów)
  • ¾ szklanki tartego cheddara
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (około 1 kg)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na dużej patelni, na ostrym ogniu rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę i podsmażać 1 minutę. Włożyć szpinak, ugnieść lekko. Doprawić po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 1 ½ minuty, aż szpinak zmięknie. Zdjąć pokrywkę i dusić dalej, aż odparuje płyn z duszenia. Przełożyć na talerz i odstawić do ostygnięcia. Z polędwiczki odkroić tłuszcz i ścięgna. Rozkroić mięso tak, aby powstał duży płat. Ułożyć płasko na desce tak, aby jeden koniec był blisko krawędzi. Ustawić nóż równoległe do deski. Kroić wzdłuż boku. Przerwać krojenie na 1 cm od brzegu. Odwrócić stroną nie przekrojoną do siebie i wykonać kolejne cięcie poniżej poprzedniego. Tak jak przy pierwszym cięciu przerwać krojenie na 1 cm od brzegu. Rozłożyć polędwiczkę i rozbić mięso, aby powstał płat długości 30 cm na 17,5 cm.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ułożyć połowę szpinaku na środku mięsa i posypać serem. Przykryć resztą szpinaku. Założyć z boku. Zawinąć mięso tak, aby równomiernie rozłożyć farsz. Zrobić dwa paski z folii aluminiowej o grubości 5 cm. Owinąć polędwiczkę, aby farsz nie wypadł z mięsa.
Podgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy na dużej patelni teflonowej. Posypać polędwiczkę po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Ułożyć na patelni. Zrumienić, obracając co jakiś czas, przez 5 minut. Ostrożnie zdjąć paski z folii i zapiekać w piekarniku przez 10 minut. Mięso powinno być lekko różowe w środku. Przełożyć polędwiczkę na talerz. Przykryć. Wstawić do ciepłego piekarnika. Przygotować pomidorki koktajlowe (w tym czasie wieprzowina będzie się nadal piekła). Pomidory wrzucić na patelnię, w której obsmażaliśmy mięso. Doprawić po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Podsmażać na ostrym ogniu przez półtorej do dwóch minut, do miękkości. Rozłożyć na ciepłe talerze. Pokroić w poprzek na 8 medalionów. Położyć na talerze, na warstwie pomidorów, po dwa plastry. Podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE