Polędwiczka wieprzowa z farszem i pomidorkami koktajlowymi

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacques Pépin
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.19)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 łyżki oliwy dobrej jakości
- ½ szklanki posiekanej cebuli
- 210 gramów opłukanego młodego szpinaku
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 duża polędwiczka wołowa (około 700 gramów)
- ¾ szklanki tartego cheddara
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (około 1 kg)
Przygotowanie:
Na dużej patelni, na ostrym ogniu rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę i podsmażać 1 minutę. Włożyć szpinak, ugnieść lekko. Doprawić po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 1 ½ minuty, aż szpinak zmięknie. Zdjąć pokrywkę i dusić dalej, aż odparuje płyn z duszenia. Przełożyć na talerz i odstawić do ostygnięcia. Z polędwiczki odkroić tłuszcz i ścięgna. Rozkroić mięso tak, aby powstał duży płat. Ułożyć płasko na desce tak, aby jeden koniec był blisko krawędzi. Ustawić nóż równoległe do deski. Kroić wzdłuż boku. Przerwać krojenie na 1 cm od brzegu. Odwrócić stroną nie przekrojoną do siebie i wykonać kolejne cięcie poniżej poprzedniego. Tak jak przy pierwszym cięciu przerwać krojenie na 1 cm od brzegu. Rozłożyć polędwiczkę i rozbić mięso, aby powstał płat długości 30 cm na 17,5 cm.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ułożyć połowę szpinaku na środku mięsa i posypać serem. Przykryć resztą szpinaku. Założyć z boku. Zawinąć mięso tak, aby równomiernie rozłożyć farsz. Zrobić dwa paski z folii aluminiowej o grubości 5 cm. Owinąć polędwiczkę, aby farsz nie wypadł z mięsa.
Podgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy na dużej patelni teflonowej. Posypać polędwiczkę po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Ułożyć na patelni. Zrumienić, obracając co jakiś czas, przez 5 minut. Ostrożnie zdjąć paski z folii i zapiekać w piekarniku przez 10 minut. Mięso powinno być lekko różowe w środku. Przełożyć polędwiczkę na talerz. Przykryć. Wstawić do ciepłego piekarnika. Przygotować pomidorki koktajlowe (w tym czasie wieprzowina będzie się nadal piekła). Pomidory wrzucić na patelnię, w której obsmażaliśmy mięso. Doprawić po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Podsmażać na ostrym ogniu przez półtorej do dwóch minut, do miękkości. Rozłożyć na ciepłe talerze. Pokroić w poprzek na 8 medalionów. Położyć na talerze, na warstwie pomidorów, po dwa plastry. Podawać.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ułożyć połowę szpinaku na środku mięsa i posypać serem. Przykryć resztą szpinaku. Założyć z boku. Zawinąć mięso tak, aby równomiernie rozłożyć farsz. Zrobić dwa paski z folii aluminiowej o grubości 5 cm. Owinąć polędwiczkę, aby farsz nie wypadł z mięsa.
Podgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy na dużej patelni teflonowej. Posypać polędwiczkę po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Ułożyć na patelni. Zrumienić, obracając co jakiś czas, przez 5 minut. Ostrożnie zdjąć paski z folii i zapiekać w piekarniku przez 10 minut. Mięso powinno być lekko różowe w środku. Przełożyć polędwiczkę na talerz. Przykryć. Wstawić do ciepłego piekarnika. Przygotować pomidorki koktajlowe (w tym czasie wieprzowina będzie się nadal piekła). Pomidory wrzucić na patelnię, w której obsmażaliśmy mięso. Doprawić po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Podsmażać na ostrym ogniu przez półtorej do dwóch minut, do miękkości. Rozłożyć na ciepłe talerze. Pokroić w poprzek na 8 medalionów. Położyć na talerze, na warstwie pomidorów, po dwa plastry. Podawać.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze