Polędwica z sarny z cukinią i truflowym purée

Polędwica z sarny z cukinią i truflowym purée
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 900 g polędwicy z sarny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml czerwonego wina
  • 200 ml gęstego bulionu wołowego lub z dziczyzny
  • 30 g posiekanych czarnych trufli
  • 1 kg cukinii pokrojonej w wąskie paski
  • 1 kg ziemniaków
  • 50 ml tłustej śmietany
  • 50 g masła
  • łyżka mąki
  • łyżka masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż polędwicę do brytfanki i piecz przez 6-7 minut, aż zacznie puszczać soki. Wyjmij mięso z piekarnika i odłóż w ciepłe miejsce. Wlej oliwę do brytfanny, połóż na niej cukinie i wstaw do piekarnika na 20 minut. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odsącz je i zrób z nich purée, dodając śmietanę i masło. Na koniec wsyp trochę tartych trufli. Podgrzej wino i bulion aż się zagotują. Zredukuj płyn o trzy czwarte jego objętości. Wymieszaj mąkę z masłem i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój polędwicę i ułóż na talerzu razem z purée i cukinią. Polej wszystko sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA