Polędwica wieprzowa w marynacie miodowo-ziołowej z soczewicą w sosie jabłkowo-musztardowym

Polędwica wieprzowa w marynacie miodowo-ziołowej z soczewicą w sosie jabłkowo-musztardowym
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przepis



Marynata:
2 łyżki tymianku
2 łyżki rozmarynu
2 łyżki oregano
4 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu

Reszta składników:
600 g polędwicy wieprzowej
150 g masła
2 czerwone cebule, posiekane
2 jabłka, pokrojone
200 g ugotowanej soczewicy
300 ml cydru
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
2 łyżki miodu
sól i pieprz
2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:
Wymieszaj przyprawy, zioła, czosnek, oliwę z oliwek i miód i marynuj w tym mięso przez pół godziny. Usmaż je z obu stron na patelni, następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 3 minuty. Wyjmijcie i odłóż na pięć minut, żeby doszło przed podaniem. W tym czasie przygotuj soczewicę. Podsmaż cebulę i jabłka na maśle. Dodaj soczewicę i cydr. Gotuj przez 3 minuty. Dopraw musztardą i miodem oraz solą i pieprzem do smaku. Pogotuj jeszcze przez chwilę, na koniec posyp natką pietruszki. Pokrój polędwicę, nałóż na talerz i udekoruj soczewicą.

Opracowano na podstawie programu „Przepisy z Niebiańskiej kuchni”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE