Polędwica Wellington z dziczyzny z pieprzem

Polędwica Wellington z dziczyzny z pieprzem
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Czas przygotowania:
2 godziny

Składniki:

  • duxelle (siekane grzyby podsmażone na maśle z szalotką)
  • 25 g masła niesolonego
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 225 g drobno posiekanych grzybów
  • duża szczypta siekanej pietruszki
  • duża szczypta siekanego tymianku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej na patelni masło i podsmaż szalotkę i czosnek aż zmiękną, nie rumień ich. Dodaj grzyby i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj zioła i zamieszaj. Dopraw dobrze solą i pieprzem i odstaw na bok. Rozwałkuj ciasto tak mocno, aż da się nim owinąć polędwicę, następnie daj mu odpocząć w lodówce. Przypraw polędwicę solą i pieprzem. Rozgrzej masło na dużej patelni i, gdy zacznie się pienić, zacznij obsmażać polędwicę. Obsmaż krótko dokładnie ze wszystkich stron, żeby zamknąć pory w mięsie. Następnie obtocz w roztartym pieprzu i odstaw do ostygnięcia. Rozsmaruj pasztet na środku płatu ciasta, nałóż nań warstwę duxelle. Na tym połóż polędwicę. Posmaruj brzeg ciasta rozbełtanym jajkiem i sklej je. Odetnij nadmiar ciasta i przełóż powstałą paczuszkę na blachę wysmarowaną masłem. Odstaw blachę do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Posmaruj ciasto jajkiem i piecz przez 20-25 minut aż uzyska piękny złoty kolor. Podawaj z pieczonymi marchewkami i pasternakiem oraz duszoną czerwoną kapustą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE