Pokusa Hollywooda

Pokusa Hollywooda
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 75 g masła
  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • 800 g ziemniaków sałatkowych, obranych i pokrojonych w cienkie plastry
  • ok. 500 ml mleka (tyle, by zakryć ziemniaki w czasie gotowania)
  • 4 duże arkusze ciasta filo (ok. 25 cm x 40 cm każdy)
  • 400 g łososia wędzonego na gorąco, oczyszczonego z ości i porozdzielanego
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C i wstaw wgłębioną blachę do pieczenia (zapiekanka może puścić masło). Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 20 cm i głębokości 7 cm.

Rozgrzej 25 g masła w dużej patelni. Wrzuć cebulę i duś na małym ogniu 20 minut, często mieszając, aż zmięknie i nieco się zrumieni. Dopraw solą i pieprzem i odstaw.

Włóż do garnka pokrojone ziemniaki i zalej mlekiem. Zagotuj, potem zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, aby ziemniaki zmiękły, ale nie ugotowały się. Odcedź, ale zachowaj 100ml mleka.

Roztop pozostałe masło. Ułóż arkusz ciasta filo w tortownicy tak, aby brzegi były wywinięte na zewnątrz z dużym zapasem. Posmaruj roztopionym masłem. Obróć lekko tortownicę i ułóż w ten sam sposób pozostałe arkusze ciasta.

Jedną trzecią ziemniaków ułóż w wyłożonej ciastem tortownicy i dopraw solą i pieprzem. Na tym ułóż połowę cebuli i potem połowę łososia. Powtórz wszystkie trzy warstwy i na wierzchu ułóż trzecią warstwę ziemniaków. Wymieszaj pozostałe po obgotowaniu ziemniaków mleko ze śmietaną i zalej farsz.

Zamknij farsz wywiniętym na zewnątrz ciastem filo. Posmaruj wierzch roztopionym masłem i wstaw do piekarnika na 30-35 minut, aż ciasto filo zrumieni się i stanie się kruche.

Odstaw upieczoną zapiekankę na 30 minut. Przed pokrojeniem, przełóż do głębokiego talerza. Najlepiej podawać ją na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE