Poke z tuńczyka, purée z mango z imbirem i dymki w tempurze

Poke z tuńczyka, purée z mango z imbirem i dymki w tempurze
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przygotowanie:



Składniki poke z tuńczyka:
450 g tuńczyka na sushi
skórka z ½ pomarańczy
1 łyżeczka oleju sezamowego
1½ łyżeczki sosu sojowego o małej zawartości soli
1 cienko pokrojona dymka

Składniki purée z mango i imbiru:
miąższ z 1 mango bez skórki
1 kawałek świeżego imbiru, starty i odciśnięty
1 szczypta soli

Składniki dymki w tempurze:
500 ml ciasta na tempury
2 dymki, przecięte na trzy kawałki
1 l oleju, w garnku o objętości 4 l

Składniki sałatki z homara i awokado:
1 cały homar, mięso ugotowane, wyjęte z pancerza i pokrojone w małe kawałki
1 awokado
2 łyżki majonezu
nieco sosu tabasco
sos z ½ cytrynu
sól (do smaku)

Przygotowanie poke z tuńczyka:
Wymieszaj wszystkie składniki. Trzymaj w lodówce do podania.

Przygotowanie purée z mango i imbiru:
Wrzuć składniki do miksera i zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby możesz dolać nieco wody.

Przygotowanie dymki w tempurze:
Rozgrzej tłuszcz do 175°C. Zanurzaj dymkę w cieście i smaż na złocistobrązowo.

Przygotowanie sałatki z homara i awokado:
Włóż składniki do miseczki i wymieszaj. Trzymaj w lodówce do podania.

© 2012 Christopher Thompson


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA