Podwójna zupa-krem z brokułów i pieczonych pomidorów

Podwójna zupa-krem z brokułów i pieczonych pomidorów
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Manic Organic (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Krem z pomidorów:
8 dużych pomidorów
1 główka czosnku
1 cebula
1 por
60 g pokrojonego w cienkie plastry boczku
4 łyżki oliwy
½ szklanki czerwonego wina
¼ łyżeczki wędzonej węgierskiej papryki w proszku
½ łyżeczki octu balsamicznego
2 szklanki bulionu z kurczaka
⅓ szklanki natki pietruszki
gruba sól morska i pieprz

Krem z brokułów:
2 szalotki
2 główki brokułów
2 łyżki oliwy
2 szklanki bulionu z kurczaka
gruba sól morska i pieprz

Krem z pomidorów:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Pomidory przekroić na pół, odciętą stronę posmarować oliwą i położyć je tą stroną na blasze. Odciąć górną część główki czosnku, opryskać oliwą i położyć na blasze. Piec, aż czosnek zmięknie, a skórka na pomidorach przypali się. Odstawić do ostygnięcia.
Cebulę i białą część pora posiekać w kostkę. Boczek pokroić w paski. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i przesmażyć do miękkości cebulę i pora. Dodać boczek i wino i zredukować o jedną trzecią. nieustannie mieszając. Dodać paprykę, ocet balsamiczny i doprawić solą i pieprzem. Wlać szklankę ciepłego bulionu i zagotować. W tym czasie zdjąć skórę z pomidorów i usunąć pestki. Obrane pomidory układać na umieszczonym w misce durszlaku, by osączyć je z nadmiaru soku. Sok zachować na wypadek, gdyby zupa była za gęsta. Wycisnąć z łupin czosnek. Pomidory i czosnek dodać do bazy zupy, doprawić, jeśli potrzeba i gotować przez 5 minut. Zupę wlać do malaksera i miksować pulsacyjnie, aż powstanie niejednorodny przecier (blender może przetrzeć ją zbyt mocno). Przetrzeć przez sito i odstawić w ciepłe miejsce.

Krem z brokułów:
Posmarowane oliwą szalotki ułożyć na blasze i piec 10 - 15 minut. Odciąć i pokruszyć różyczki brokułów, opryskać oliwą i potrząsnąć, by równomiernie pokryły się tłuszczem. Upieczone szalotki zdjąć z blachy, wysypać brokuły i piec 10 minut. Szalotki i brokuły umieścić w garnku, nalać tyle bulionu, by ich nie zakryć i zagotować. Gotować 5 minut. Zmiksować w malakserze tak jak zupę z pomidorów, potem przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. Obie zupy powinny być tak samo gęste, jeśli trzeba, należy ich gęstość dopasować.

Zupy wlać do ogrzanych dzbanków i obie jednocześnie nalewać na talerz z jego przeciwnych stron, tak aby spotkały się pośrodku talerza.

© Antony John



 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE