Podwieczorek Paula

Podwieczorek Paula
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
4

Składniki:

Ciastka scones:
Dodatkowo:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Truskawki w syropie:
Truskawki i cukier umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.

Ogrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści w płynie. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększ płomień i gotuj na silnym ogniu przez 5 minut. Zdejmij z ognia i wmieszaj masło.

Odstaw na 15 minut do przestygnięcia, potem wmieszaj szampan.

Rozlej do wysterylizowanych słoików.

Ciastka scones:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż będzie przypominać kruszonkę.

Dodaj ubite jajka i wymieszaj łyżką. Stopniowo dodawaj mleko, aż utworzy się luźnie ciasto. Mleka nie trzeba wykorzystać całego.

Stolnicę obficie posyp mąką. Wyłóż ciasto i je również obsyp mąką. Rękami złóż ciasto na pół, potem obróć o 90° i ponownie złóż na pół. Powtórz kilka razy, aż ciasto stanie się gładkie. Jeśli ciasto będzie się kleić, pokrywaj dłonie mąką, ale staraj się nie wyrabiać go zbyt długo.

Jeszcze raz posyp stolnicę mąką. Rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta o grubości 1,5 cm. Okrój nożem brzegi, aby prostokąt był foremny.

Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta (najlepiej kolczastym wałkiem, ewentualnie widelcem). Ponacinaj wierzch ciasta na kształt podłużnych ciastek: dwie linie wzdłuż, osiem linii w poprzek – to da 27 ciastek.

Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15-17 minut, aż wyrośnie i zezłoci się.

Po wyjęciu z piekarnika potnij wzdłuż zaznaczonych linii na ciastka i odstaw do ostygnięcia.

Podawaj z truskawkami w syropie i śmietaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA