Podudzia indyka z glazurą chipotle

Podudzia indyka z glazurą chipotle
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
7
Czas przygotowania:
8 godzin, 15 minut

Przepis

Składniki:
zalewa:
1 szklanka soli (250 ml)
1 szklanka gorącej wody (250 ml)
1 szklanka melasy (250 ml)
2 cytryny, pokrojone w plasterki
2 cebule, pokrojone na ćwiartki
1 główka czosnku, rozbita
1 duży pęczek rozmarynu
1 łyżka ziaren pieprzu (15 ml)
2 litry zimnej wody
8 podudzi indyka
roztopione masło
sól i pieprz

glazura:
papryczka chipotle zmiksowana z kupnym sosem adobo.

Przygotowanie:
Zalewa: gorącą wodę wlewamy do dużego nie wchodzącego w reakcję pojemnika, wiaderka lub chłodziarki. Rozpuszczamy w niej sól i melasę. Dodajemy cytryny, cebulę, czosnek, rozmaryn i pieprz. Wkładamy podudzia. Zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na 6 godzin lub dłużej do lodówki. Mięso wyjmujemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Grillowanie: przygotowujemy grill. Węgiel układamy tylko z jednej strony. Kiedy temperatura osiągnie 200°C, układamy podudzia z drugiej strony. Smarujemy masłem i zamykamy pokrywę. Obracamy i smarujemy masłem co pół godziny. Pieczemy około 2 godzin lub do kiedy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 75 °C. Podanie: upieczone podudzia smarujemy glazurą chipotle. Uwaga: możemy użyć grilla gazowego.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE