Podstawowe ciasto na pizzę

Podstawowe ciasto na pizzę
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Pizza

Składniki:

  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 1 paczka suchych drożdży (2½ łyżeczki)
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • plus trochę do zagniatania
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • plus trochę do posmarowania
  • 2 łyżki soli

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wodę i mleko podgrzać 40 sekund, aż będą ciepłe. Wlać do dużej miski. Wsypać drożdże i cukier, wymieszać. Odstawić na 5 minut. Dodać oliwę, mąkę i sól. Wymieszać. Wyłożyć na blat posypany mąką i wyrabiać 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Posmarować dużą miskę oliwą, włożyć ciasto, posmarować oliwą z wierzchu. Przykryć. Zostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny, aż podwoi objętość. Można też wstawić do lodówki na noc, niech rośnie powoli. Lekko zagnieść. Podzielić na odpowiednią liczbę porcji. Wyłożyć na blaszkę, przykryć. Jest gotowe do rozwałkowania.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE