Pochrzyn, curry z korzenia lotosu i balsamki ogórkowatej

Pochrzyn, curry z korzenia lotosu i balsamki ogórkowatej
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przepis

Składniki:
na curry z balsamką:
2 balsamki, pozbawione pestek i cienko pokrojone
½ łyżki kurkumy + trochę więcej
½ cebuli
½ łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka mielonej chili
½ pomidora
½ filiżanki mleczka kokosowego
sok z połowy limonki lub cytryny

do pochrzynu:
1 duży pochrzyn, obrany i pokrojony w niedużą kostkę
sól
wiórki kokosowe

na curry z lotosu:
225 g korzenia lotosu
2 pomidory
1 zielona chili
25 g szalotek
1 gałązka liści curry
½ łyżeczki kozieradki
½ łyżeczki soli
250 ml mleczka kokosowego
¼ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki mielonej chili
25 g masła klarowanego ghee
1 łyżeczka prażonej curry

Przygotowanie:
Balsamkę łączymy z solą i kurkumą. Odstawiamy na kilka minut. Odciskamy wodę. Podsmażamy cebulę i gorczycę. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodajemy kmin, kurkumę i mieloną chili. Mieszamy. Dodajemy balsamkę i znów mieszamy. Dodajemy pomidora i doprawiamy solą. Dolewamy ¼ filiżanki wody i mleczko kokosowe. Gotujemy, aż balsamka zmięknie. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki. Garnek stawiamy na dużym ogniu. Wkładamy do niego pochrzyn i doprawiamy solą. Zalewamy wodą i gotujemy pod pokrywką 15-20 minut, aż pochrzyn zmięknie. Odcedzamy i znów stawiamy pochrzyn na ogniu. Nakrywamy i gotujemy 5 minut, aż stanie się puszysty. Dodajemy wiórki kokosowe. Myjemy korzeń lotosu i kroimy na małe kawałki. Kroimy pomidor, chili i szalotki. W naczyniu łączymy lotos, pomidor, chili, liście curry, kozieradkę, sól, mleczko kokosowe, kurkumę, mieloną chili. Gotujemy 10 minut, aż lotos zmięknie. Na patelni na dużym ogniu rozgrzewamy ghee. Dodajemy szalotki i zeszklamy. Curry z lotosu przekładamy na patelnię. Dodajemy prażoną curry i gotujemy minutę. Zdejmujemy z ognia i podajemy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE