Placuszki z ziemniaków i boczku

Placuszki z ziemniaków i boczku
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.29)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • umytych i pokrojonych na ćwiartki
  • 4 plasterki boczku
  • 3 dymki
  • drobno pokrojone
  • ½ szklanki startego cheddara
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki na parze, aż będą miękkie. Usmaż boczek, aż będzie chrupiący. Odlej i zachowaj wytopiony tłuszcz. Rozgnieć ugotowane ziemniaki, dodaj boczek, cebulę, ser i jajko. Zamieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw, żeby masa ostygła. Kiedy masa będzie już zimna, uformuj z niej 4 placuszki. Postaw sporą patelnię na średnim ogniu i wlej na nią tłuszcz wytopiony z booczku. Jeżeli będzie go za mało, dodaj trochę oleju. Smaż placuszki, aż będą złoto-brązowe z obu stron.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA