Placuszki z wędzonego łupacza

Placuszki z wędzonego łupacza
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przepis


Placuszki:
1 kg mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych na równej wielkości kawałki
łyżka masła
trochę mleka
450 g wędzonych filetów z łupacza ze skórą (skórę zdejmij i zachowaj)
300 ml zimnego bulionu drobiowego
1 garść posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
1 łyżka mąki pszennej
1 rozkłócone jajko
garść japońskiej panierki panko
olej roślinny

Sos:
300 ml śmietany kremówki
1 por, pokrojony na cienkie plasterki
garść zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
4 jajka
2 łyżki białego octu

Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Dokładnie odsącz, zawróć do rondla i rozgnieć ze szczodrą gałką masła oraz chlustem mleka. Przechowaj w cieple. Włóż łupacza do małego garnka z zimnym bulionem i podgrzej na średnim ogniu. Gdy bulion lekko zawrze wyjmij rybę (wywar zostaw w garnku) i odłóż na bok, żeby wystygła. Włóż do wywaru skórę łupacza pogotuj na małym ogniu, aż bulion zacznie gęstnieć. W tym czasie podziel mięso łupacza na kawałki i włóż je do dużej miski, usuwając wszelkie pozostałe ości. Dodaj ciepłe purée oraz natkę i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj wszystko dłońmi na tyle, by połączyć składniki – nie ugniataj zbyt intensywnie. Podziel masę na 4 porcje, uformuj placuszki i obtocz w mące, jajku oraz bułce tartej. Włóż na godzinę do lodówki, żeby ciasto stężało. Przecedź wywar, wlej go z powrotem do rondla i dodaj śmietanę. Zagotuj go na małym ogniu i podgrzewaj ok. 5 minut, aż będzie gęsty i kremowy. Przechowaj go w cieple. Usmaż placki na oleju roślinnym aż się zrumienią z obu stron. Ugotuj jajka w koszulkach w szerokim garnku z wrzątkiem i octem. Odgrzej sos, dodaj por i groszek.
Osącz jajka na papierowym ręczniku i ułóż po jednym na każdym rybnym placku. Polej je dookoła sosem i od razu podawaj.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE