Placuszki z kukurydzą

Placuszki z kukurydzą
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Ilość osób:
1

Przygotowanie:

Składniki:
3 łyżki oliwy albo oleju z otrębów ryżowych
1 mała, posiekana cebula
1 łyżka posiekanych łodyg kolendry
2 anchois
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 filiżanka ziaren kukurydzy
1 filiżanka startego słodkiego ziemniaka
1 starta, odciśnięta cukinia
1 filiżanka fasoli z puszki
pół filiżanki posiekanych liści mięty
pół łyżki soli
pół filiżanki mąki ryżowej albo z ciecierzycy
1 limetka

Przygotowanie:
Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i łodygi kolendry. Dodać anchois i czosnek. Smażyć przez chwilę, a potem wrzucić warzywa. Zamieszać i zdjąć z ognia.
Fasolę rozdrobnić blenderem. Wymieszać ze smażonymi warzywami, dodać sól i miętę. Powoli wsypywać mąkę, robiąc zwarte ciasto.
Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Uformować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich. Spłaszczyć i smażyć na złoty kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE