Placuszki rybne

Placuszki rybne
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.77)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki do pieczenia
  • umyte i pokrojone na duże kawałki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 filety z łososia
  • każdy po 200 g
  • sól i pieprz
  • 4 dymki pokrojone na cienkie plasterki
  • 1 pęczek świeżego kopru
  • posiekany
  • 1 jajo
  • lekko roztrzepane

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki na parze (aż będą miękkie przy nakłuwaniu widelcem). W międzyczasie rozgrzać na średnio dużym ogniu patelnię. Kiedy będzie gorąca, wlać olej. Rozgnieść ziemniaki na pure. Posypać rybę solą i pieprzem, obsmażyć z obydwu stron (żeby nie była surowa w środku). W dużej misce umieścić pure z ziemniaków i rybę, dodać sól i pieprz. Dodać dymki, koperek, jajo i dobrze wymieszać. Uformować 4 duże placki. Jeśli masa jest zbyt rzadka i nie da się z niej uformować placków, dodać trochę bułki tartej. Rozgrzać dużą patelnię i wlać na nią olej. Smażyć placuszki na złoto. Podawać z sosem chrzanowym (patrz: oddzielny przepis).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA