Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
8

Przygotowanie:


Placki
garść soli morskiej
700 g ziemniaków odmiany King Edward (lub innych sypkich ziemniaków)
7 jajek ( 3 w całości, 4 białka)
55 ml śmietany kremówki
75 g mąki pszennej
sól i pieprz
1-2 łyżki oleju roślinnego

Koperkowa creme fraiche
8 łyżek creme fraiche (lub gęstej śmietany)
sok z połówki cytryny
3-4 łodyżki świeżego koperku, drobno posiekane

Do podania
8 plasterków wędzonego łososia

Przygotowanie placków
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wysypać blachę do pieczenia solą, ziemniaki ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i ułożyć na soli. Piec 40 minut do godziny, aż będą miękkie.
Po upieczeniu wyjąć i przekroić na pół, wyjąć łyżką miąższ ze skórki. W misce wymieszać śmietanę, całe jajka i białka, dodać makę i wymieszać na gładką masę. Na patelni teflonowej rozgrzać kilka łyżek oleju i nałożyć łyżką masę (tak, by powstały placki o średnicy około 8 cm i grubości około 1 cm). Każdy placek smażyć 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor.

Koperkowa creme fraiche
W miseczce wymieszać creme fraiche, sok z cytryny i posiekany koperek.

Placki podawać z plastrem łososia, ułożonym w rulon na wierzchu. Osobno podać w miseczce koperkową creme fraiche i pieprz.

© Paul Merrett

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE