Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
8

Przygotowanie:


Placki
garść soli morskiej
700 g ziemniaków odmiany King Edward (lub innych sypkich ziemniaków)
7 jajek ( 3 w całości, 4 białka)
55 ml śmietany kremówki
75 g mąki pszennej
sól i pieprz
1-2 łyżki oleju roślinnego

Koperkowa creme fraiche
8 łyżek creme fraiche (lub gęstej śmietany)
sok z połówki cytryny
3-4 łodyżki świeżego koperku, drobno posiekane

Do podania
8 plasterków wędzonego łososia

Przygotowanie placków
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wysypać blachę do pieczenia solą, ziemniaki ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i ułożyć na soli. Piec 40 minut do godziny, aż będą miękkie.
Po upieczeniu wyjąć i przekroić na pół, wyjąć łyżką miąższ ze skórki. W misce wymieszać śmietanę, całe jajka i białka, dodać makę i wymieszać na gładką masę. Na patelni teflonowej rozgrzać kilka łyżek oleju i nałożyć łyżką masę (tak, by powstały placki o średnicy około 8 cm i grubości około 1 cm). Każdy placek smażyć 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor.

Koperkowa creme fraiche
W miseczce wymieszać creme fraiche, sok z cytryny i posiekany koperek.

Placki podawać z plastrem łososia, ułożonym w rulon na wierzchu. Osobno podać w miseczce koperkową creme fraiche i pieprz.

© Paul Merrett

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA