Placki z przegrzebkami na sałacie

Placki z przegrzebkami na sałacie
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Owoce morza
Ilość osób:
4

Przepis



Placki
125 gramów przegrzebków, opłukanych pod bieżącą zimną wodą, żeby usunąć piasek
½ szklanki mąki pszennej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
około 3 łyżek oleju arachidowego

Sałata głowiasta
2-3 szklanki podartej sałaty, umytej i wysuszonej
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
po szczypcie soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie placków
Do malaksera włożyć przegrzebki. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wodę mineralną, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę. Domieszać szczypiorek. Na dużej, teflonowej patelni, na średnim ogniu, rozgrzać 1 ½ łyżki oleju arachidowego. Na olej nakładać po 1 ½ łyżki ciasta. Rozleje się, tworząc placek o średnicy 8 centymetrów. Na średnim ogniu przez 5 minut smażyć jednocześnie po 6 placków. W połowie smażenia przewrócić na drugą stronę. Powtórzyć czynności z pozostałą 1 ½ łyżki oleju i resztą ciasta. W sumie powinno się uzyskać 12 placków. Przełożyć je na metalową kratkę, aby nieco przestygły przed podaniem.

Przygotowanie sałaty Sałatę kilkakrotnie podrzucić z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przed podaniem rozłożyć na cztery talerze. Ułożyć po 3 placki na osobę i podawać.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE