Placki owsiano-brzoskwiniowe

Placki owsiano-brzoskwiniowe
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 1¼ szklanki chudego mleka
  • podgrzanego prawie do wrzenia
  • 1½ szklanki płatków owsianych (zwykłych
  • nie błyskawicznych)
  • 2 duże jajka
  • rozkłócone
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • ¼ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szklanka obranych i pokrojonych w kostkę brzoskwiń
  • ½ szklanki płatków migdałowych

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zalej płatki owsiane gorącym mlekiem, wymieszaj i odstaw na 15 minut do ostygnięcia. Dodaj jajka, olej i syrop klonowy, zamieszaj. W drugiej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wymieszaj sypkie składniki z namoczonymi w mleku płatkami. Dodaj brzoskwinie i płatki migdałowe. Rozgrzej dużą płaską patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść. Nakładaj duże łyżki ciasta, delikatnie spłaszczając. Smaż, aż się zrumienią z każdej strony (3 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony). Podawaj na gorąco albo w temperaturze pokojowej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE