Placki „hoppers” pani Amaraskara

Placki „hoppers” pani Amaraskara
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przepis

Składniki:
1 kokos, z którego otrzymamy 200 ml śmietanki kokosowej, 400 ml mleczka kokosowego i wodę kokosową
1 gruba kromka chleba żytniego, podarta na kawałki
500 g mąki ryżowej
¼ łyżeczki sody
1 łyżeczka cukru
sól
200 ml gorącej wody

Przygotowanie:
Otwieramy orzech kokosowy i zachowujemy wodę kokosową. Ucieramy miąższ kokosu na wiórki i umieszczamy je w blenderze. Dolewamy 200 ml gorącej wody i miksujemy. Durszlak wykładamy muślinem. Przekładamy do durszlaka kokosową miksturę, zbieramy brzegi materiału i dociskamy. Otrzymamy śmietankę kokosową. Zachowujemy 200 ml. Powtarzamy wszystkie czynności. Tym razem otrzymamy mleczko kokosowe. Zachowujemy 400 ml. Łączymy mleczko kokosowe, płyn z kokosu, chleb i sodę. Dodajemy mąkę ryżową i mieszamy. Powinno powstać gęste ciasto. Odstawiamy na 6 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto odpowiednio urośnie, stawiamy patelnię do naleśników na dużym ogniu i rozgrzewamy nieco oleju. Do ciasta dodajemy śmietankę kokosową. Doprawiamy solą. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy. Nakrywamy patelnię i smażymy 2-3 minuty, aż brzegi się zrumienią. Podajemy na gorąco.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE