Placki czekoladowe z brzoskwiniami w cynamonie

Placki czekoladowe z brzoskwiniami w cynamonie
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 1¼ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki kakao w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 2/3 szklanki maślanki
  • 3 łyżki niesolonego masła
  • stopionego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka drażetek z czekolady deserowej (chocolate chips)
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przesiej do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce ubij mikserem maślankę ze stopionym masłem, jajkami i wanilią. Wlej zawiesinę do przesianej mąki z dodatkami i wymieszaj tylko, aż się połączą (trochę grudek nie zaszkodzi). Na koniec delikatnie wmieszaj czekoladowe drażetki. Rozgrzej blachę do pieczenia na średnim ogniu i posmaruj olejem za pomocą pędzla. Nakładaj ciasto chochelką na rozgrzaną blachę i smaż ok. 3 min z jednej i minutę z drugiej strony. Przekładaj placki na talerz i przykrywaj folią aluminiową, żeby były ciepłe. Podawaj z brzoskwiniami w cynamonie.(patrz: osobny przepis)

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE