Placek ze słodkimi ziemniakami i pekanami

Placek ze słodkimi ziemniakami i pekanami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Przepis


Ciasto:
125 g miękkiego masła
30 g cukru pudru
240 g mąki
szczypta soli
jajko
250 g ryżu albo fasoli do pieczenia

Nadzienie:
3 średnie ugotowane, obrane i ugniecione słodkie ziemniaki
¼ filiżanki ciemnego brązowego cukru
2 łyżki cukru
łyżka masła
łyżka ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonego ziela angielskiego
łyżka śmietany
½ filiżanki posiekanych orzechów pekanowych

Wierzch:
¾ filiżanki cukru
2 duże jajka
¾ filiżanki ciemnego syropu kukurydzianego
łyżka stopionego masła
½ łyżeczki soli
mielony cynamon
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
bita śmietana

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Natłuścić formę o średnicy 28 cm. Włożyć masło do misy miksera. Dodać cukier puder i ubić na puszystą masę. Wsypać mąkę i sól. Miksować przez 30 sekund. Dodać jajka. Mieszać przez 2 minuty, aż z ciasta powstanie kula. Przygotować dwa arkusze papieru o wymiarach 30 na 30 cm. Rozwałkować ciasto między nimi. Przenieść ciasto do formy. Usunąć papier. Wykleić formę ciastem. Zrobić ozdobny brzeg. Nadmiar ciasta usunąć. Odstawić na pół godziny. Zakryć ciasto papierem. Wsypać ryż albo fasolę. Piec przez 15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Usunąć fasolę. Ostudzić placek. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 130°C. W dużej misce połączyć słodkie ziemniaki, cukier, ekstrakt wanilii, jajko, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i śmietanę. Zmiksować wszystko na gładką masę. Rozsmarować masę na cieście. Posypać orzechami pekanowymi. Wymieszać cukier, jajka, syrop klonowy, stopione masło, sól, cynamon i ekstrakt waniliowy. Wylać masę na orzechy. Piec półtorej godziny, aż placek będzie rumiany. Ostudzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną.


Opracowano na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek? 2”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE