Placek z mielonką

Placek z mielonką
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 75 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
  • 75 g smalcu, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
  • 46 łyżek zimnej wody
  • rozkłócone jajko do posmarowania
Nadzienie:
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 1 duży ziemniak sałatkowy (ok. 250 g), obrany i pokrojony w jednocentymetrową kostkę
  • 340 g mielonki z puszki, pokrojonej na duże kawałki
  • trochę sosu Worcestershire
  • 250 ml ciemnego bulionu wołowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i biały pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ciasto:
Wsyp mąkę do miski i wmieszaj sól. Wrzuć masło i smalec. Palcami wcieraj tłuszcz w mąkę, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Ewentualnie posiekaj mąkę z masłem i smalcem w malakserze i przełóż do miski. Przy pomocy noża stołowego wmieszaj tyle wody, by składniki ciasta się skleiły. Szybko zagnieć ciasto rękami i uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki. Tymczasem zajmij się nadzieniem.

Nadzienie:
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, marchew i seler, mieszając, smaż 5-10 minut, aż warzywa się zeszklą. Dodaj ziemniak i smaż jeszcze 5 minut. Wrzuć mielonkę i wszystko razem dobrze wymieszaj. Przypraw sosem Worcestershire, wlej bulion, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj odkryte ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a większość płynu odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i przygotuj metalową formę w kształcie głębokiego talerza o średnicy 23 cm. Podziel ciasto na 2 części: mniej więcej i . Oprósz blat mąką i rozwałkuj większy kawałek ciasta na grubość 2-3 mm. Wyłóż nim formę. Rozwałkuj pozostałe ciasto na podobną grubość.

Wmieszaj do nadzienia posiekaną natkę. Przełóż farsz do formy wylepionej ciastem (jeśli jest zbyt rzadki, zachowaj część płynu i podaj jako sos). Posmaruj brzegi ciasta rozkłóconym jajkiem i przykryj drugą częścią ciasta. Sklej brzegi i odetnij nadmiar ciasta. Widelcem lub palcami dekoracyjnie wykończ brzeg. Posmaruj wierzch rozkłóconym jajkiem i zrób na środku nacięcie na krzyż, by mogła ulecieć para. Piecz 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstaw na 15-20 minut, pokrój i podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE