Placek z krewetkami

Placek z krewetkami
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przepis


Nadzienie:
3 łyżki oleju roślinnego
1 średnia cebula, pokrojona w plastry
6 ząbków czosnku, obranych
1 łyżka świeżo startego imbiru
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka nasion kminu
4 goździki
1 cm kory cynamonu
2 łagodne suszone czerwone papryczki chilli
2 pomidory, drobno pokrojone
sól do smaku
2 łyżki cukru
2 łyżki białego octu winnego
300 g małych surowych krewetek, bez głów, skorupek i żyłek

Ciasto:
100 g cukru
120 g masła
3 jajka, rozkłócone
240 g zwykłej mąki
85 g semoliny namoczonej w 125 ml wody przez 15 minut
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
100 g suszonego miąższu kokosa
175 ml mleka
masło do natłuszczenia formy

Przygotowanie:
Rozgrzać w rondlu olej. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, aż się zrumieni. Utrzeć w moździerzu ziarna pieprzu, kmin, goździki, cynamon i suszone chilli. Dodać do cebuli i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i smażyć 20-30 sekund. Zmiksować czosnek i imbir z jedną łyżką wody na gładką pastę. Dodać do rondla, dokładnie wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Dodać pomidory i odrobinę wody i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Gotować 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Dodać cukier i ocet winny i gotować jeszcze 2-3 minuty. Dodać krewetki i gotować 1-2 minuty, aż nabiorą różowego koloru. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Tymczasem utrzeć masło z cukrem do białości. Stopniowo, cały czas mieszając, dodać rozkłócone jajka. Dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie wymieszać. Wlać połowę ciasta do natłuszczonej formy. Włożyć nadzienie krewetkowe i wyrównać powierzchnię. Wlać resztę ciasta i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 55-60 minut. Wyjęty z placka patyczek powinien być suchy.


Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE