Placek z kremem toffi i bitą śmietaną

Placek z kremem toffi i bitą śmietaną
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.10)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przygotowanie:

Ciasto
2 szklanki mąki uniwersalnej
2 łyżki mielonych prażonych pekanów
¼ łyżeczki soli
120g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 żółtko
4-6 łyżek zimnej wody

groch, ryż albo fasola do obciążenia ciasta

Krem
1 szklanka lekko uprażonych polówek orzechów pekan
1 szklanka złocistego cukru
1/3 szklanki mąki uniwersalnej
1 szklanka mleka
3 łyżki masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 żółtko

Bita śmietana
1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
posiekane prażone orzechy pekan do przybrania

Orzechy praży się w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC przez 7-8 minut.

Ciasto
Zmieszać mąkę, zmielone prażone orzechy pekan i sól. Posiekać masło z mąką, aż do uzyskania jednolitej grudkowatej konsystencji. W drugiej misce utrzeć złocisty cukier z żółtkiem oraz czterema łyżkami wody i dodać mieszaninę do mąki. Wyrabiać ciasto na jednolitą masę, dodając wodę, jeśli trzeba. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto do grubości ok. 0.5 cm. Wyłożyć ciastem płaską okrągłą foremkę o średnicy 25 cm i przyciąć nadmiar ciasta wystający poza krawędź formy. Włożyć na 20 minut do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Przykryć ciasto w formie folią aluminiową i obciążyć grochem, fasolą albo ryżem. Piec przez 18-20 minut, następnie zdjąć folię z grochem/fasolą/ryżem i piec ciasto jeszcze przez 5-7 minut, aż środek ciasta będzie suchy, a brzegi lekko zbrązowieją. Odstawić ciasto
do wystygnięcia.

Krem
Wyłożyć prażone połówki orzechów pekan na upieczone ciasto. W rondlu zmieszać brązowy cukier
i mąkę, starannie rozcierając grudki. Stale mieszając trzepaczką, dodać mleko. Podgrzać nadzienie
na średnim ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać i dodać masło, mieszając. Gotować krem toffi ok. 8 min. stale mieszając, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia i przełożyć zawartość do foremki
z upieczonym ciastem i pekanami, rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Ostudzić i schłodzić przynajmniej przez 2 godziny przed nałożeniem.


Bita śmietana
Ubić śmietanę z cukrem i dodać ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszać i rozsmarować na cieście
z kremem toffi. Ozdobić siekanymi orzechami pekan i schłodzić przed podaniem.

Ciasto z kremem można przygotować nawet dwa dni wcześniej. Bitą śmietanę należy ubić najwyżej
na 6 godzin przed podaniem.

© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE