Placek rabarbarowo-truskawkowy

Placek rabarbarowo-truskawkowy
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.38)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przepis

Spód
1¼ szklanki mąki uniwersalnej
¼ łyżeczki soli
50g masła
50g margaryny roślinnej
1 łyżka soku cytrynowego
3 – 5 łyżek zimnej wody

Nadzienie owocowe
4 szklanki pokrojonego rabarbaru
2 szklanki truskawek bez szypułek, w plasterkach
1 szklanka cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru
szczypta soli

Kruszonka
2/3 szklanki mąki uniwersalnej
½ szklanki cukru
¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
szczypta soli
50 g masła, stopionego

Przygotować spód
Zmieszać mąkę z solą i posiekać z masłem i margaryną, aż ciasto będzie równomiernie grudkowate. Dodać sok cytrynowy i wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować dysk, zawinąć w plastykową folię
i włożyć na 30 min do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Oprószyć blat mąką, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim płaską foremkę o średnicy 20 cm. Przyciąć wystające brzegi i wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Przygotwać nadzienie
Wymieszać rabarbar i truskawki z cukrem, skrobią, przyprawami i solą. Przełożyć owoce na przygotowany spód.

Przygotować kruszonkę
Zmieszać mąkę z cukrem, gałką muszkatołową i solą. Zalać stopionym masłem, wymieszać
i powstałą grudkowatą masą posypać owoce. Ustawić formę na blasze i piec 20 min w temperaturze 200ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 175ºC i piec jeszcze przez 40 min, aż w owocowym soku pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeśli spód zbyt mocno brązowieje, owinąć brzegi placka folią aluminiową.

© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE