Placek nugatowo-brzoskwniowy

Placek nugatowo-brzoskwniowy
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.3)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Spód
1 szklanka całych migdałów (w skórkach)
1¼ szklanki mąki
½ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
½ szklanki masła, pokrojonego w niedużą kostkę i schłodzonego
5 łyżek lodowatej wody

Nadzienie
½ szklanki cukru
3 łyżki śmietany kremówki
10-12 brzoskwiń obranych ze skórki i przekrojonych na połówki
2 szklanki świeżych malin

Nugatowa kruszonka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki wody
1 szklanka płatków migdałowych, lekko uprażonych
2/3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
1/3 szklanki mąki
60 g masła, stopionego

Przygotowanie spodu
Drobno zmielić w malakserze migdały z mąką, cukrem i solą. Dodać masło i mleć pulsacyjnie, aż mieszanina nabierze jednolitej grudkowatej konsystencji. Wlać wodę i zmieszać składniki, żeby się połączyły. Podzielić masę między 2 okrągłe foremki do tart o średnicy 18 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem na całej powierzchni i wstawić na 30 min do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Piec spody przez 20 min, aż ich krawędzie będą złociste, a środek suchy. Odstawić do wystygnięcia i przygotować

Przygotowanie nadzienia
Na dużej patelni podgrzać na średnim ogniu cukier ze śmietaną. Dodać połówki brzoskwiń, wymieszać i smażyć na małym ogniu, aż sok brzoskwiniowy odparuje, a owoce pokryją się lśniącą śmietankową glazurą (ok. 8 min). Zdjąć patelnię z ognia i odstawić do wystygnięcia. Delikatnie wymieszać brzoskwinie z malinami i schłodzić.

Nugatowa kruszonka
W małym rondelku zagotować na dużym ogniu cukier z wodą, aż się skarmelizuje (w czasie gotowania przecierać wewnętrzną stronę ścianki rondelka za pomocą pędzla z wodą). Dodać uprażone migdały, wymieszać, wylać karmel na lekko natłuszczony olejem arkusz papieru do pieczenia i ostudzić.
Połamać zimny karmel na kawałki i włożyć do malaksera. Zemleć pulsacyjnie na grube okruchy. Dodać 1/3 szklanki płatków owsianych, mąkę i stopione masło i mieszać, aż konsystencja będzie jednolita. Dodać pozostałe płatki i mleć przez 2-3 sekundy. Nałożyć owoce na spody, posypać kruszonką i piec przez 30 min, aż kruszonka zbrązowieje. Przed pokrojeniem ostudzić do temperatury pokojowej.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE