Placek jazzowy

Placek jazzowy
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 200 g miękkiego niesolonego masła
  • 1 szklanka cukru
  • ¼ szklanki ukwaszonej śmietany
  • 4 duże jajka o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szklanki kawałków mieszanych owoców (np. połówek moreli
  • plasterków brzoskwini
  • połówek śliwek
  • borówek amerykańskich)
  • cukier i cynamon do posypania

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i natłuść prostokątną foremkę o wymiarach 20 cm x 25 cm. Utrzyj masło z cukrem na puszystą kremową masę. Dodaj śmietanę i mieszając dodawaj po jednym jajku. Zmieszaj ciasto z ekstraktem waniliowym i migdałowym. W oddzielnej misce zmieszaj mąkę, mielone migdały, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i sól. Dodaj sypkie składniki i przemieszaj, aż się połączą. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, a na wierzchu rozłóż owoce, lekko je wciskając w ciasto. Posyp 1-2 szczyptami cukru i cynamonu i piecz 25-30 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy drewniany szpikulec wbity w środek jest czysty po wyjęciu. Odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia przed pokrojeniem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE