Placek jabłkowy z syropem klonowym

Placek jabłkowy z syropem klonowym
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.39)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przygotowanie:


Ciasto
2 szklanki mąki uniwersalnej
2 łyżki płatków owsianych
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 kostka zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki syropu klonowego

Nadzienie
5 renet lub innych twardych kwaśnych jabłek
4 łyżki syropu klonowego
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmieszać w misce mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Posiekać masło z sypkimi składnikami, aż mieszanina osiągnie grudkowatą jednolitą konsystencję. Dodać śmietanę i syrop klonowy; mieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na 15 minut. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne. Pokrojony na plasterki miąższ połączyć z syropem klonowym i cynamonem. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 0,7 cm. Ostrożnie przełożyć placek na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku placka ułożyć jabłka, polać syropem z cynamonem i obłożyć kawałkami masła. Zawinąć brzegi ciasta do góry tak, żeby w powstałym „kominie” było widać nadzienie. Za pomocą pędzla posmarować ciasto jajkiem roztrzepanym z wodą. Piec przez 30-40 minut, aż ciasto zbrązowieje, a nadzienie zmięknie i puści sok.

Wersja zmodyfikowana

PLACUSZKI JABŁKOWE Z SYROPEM KLONOWYM

Owsiana kruszonka
¼ szklanki płatków owsianych
2 łyżki mąki uniwersalnej
¼ łyżeczki cynamonu
2 łyżki brązowego cukru Muscovado
2 łyżki masła

Przygotowanie
Zagnieść ciasto i przygotować nadzienie jabłkowe zgodnie z przepisem podstawowym. Podzielić ciasto na 8 części. Rozwałkować je na placki o grubości 0,7 cm i ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku położyć część nadzienia, zawinąć krawędzie do góry tak, żeby było widać nadzienie.
Przygotować kruszonkę: zmieszać płatki owsiane, mąkę, cynamon i brązowy cukier. Wyrabiać ciasto z masłem na jednolitą masę. Za pomocą pędzla posmarować placuszki jajkiem roztrzepanym z wodą. Powstałą kruszonką posypać jabłka. Piec 30-40 minut, aż ciasto zbrązowieje.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE