Placek jabłkowy z jogurtem klonowym

Placek jabłkowy z jogurtem klonowym
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.87)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przepis

Ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki wody

Nadzienie
6 jabłek golden delicjusz, obrane, pokrojone na ósemki i pozbawione pestek
½ szklanki miodu
3 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału
1 łyżka cynamonu


Przygotowanie
Przygotuj ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki, cukier i sól. Wlej olej i dobrze wymieszaj. Dolej tyle wody, żeby po zagnieceniu ciasto było zwarte. Jeśli trzeba, dolej więcej wody. Podziel ciasto na 2 części (1/3 + 2/3), owiń plastikową folią i spłaszcz na kształt 2 dysków. Przygotuj nadzienie mieszając w misce jabłka z miodem, mąką i cynamonem. Oprósz mąką blat, wałek i dłonie i rozwałkuj większy dysk na placek o średnicy 30 cm. Wyłóż nim okrągłą foremkę o średnicy 20 cm (placek łatwo się przekłada po nawinięciu na wałek). Ułóż jabłka na cieście w formie tak, żeby między cząstkami zostało jak najmniej pustych przestrzeni. Rozwałkuj mniejszy dysk z ciasta na placek o średnicy ok. 20 cm i połóż na jabłkach. Połącz krawędzie ciasta, a na wierzchu zrób nacięcia, żeby para z piekących się jabłek znalazła ujście. Wstaw placek jak najbliżej dna piekarnika i piecz ok. 1 godz., aż ciasto będzie złociste.


JOGURT KLONOWY
½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
¼ szklanki syropu klonowego

Przygotowanie
Wymieszaj jogurt z syropem i podawaj do placka.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE