Placek cytrynowy z serem ricotta

Placek cytrynowy z serem ricotta
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.29)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:

Ciasto
1 ¼ szklanki mąki uniwersalnej
¼ szklanki cukru
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka cynamonu
120g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 żółtko
2 łyżki wina Marsala

Nadzienie
2 szklanki sera ricotta
6 łyżek śmietany 36%
2 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżka wina Marsala
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego
3 łyżki mąki uniwersalnej
1 szklanka biszkoptów o smaku Amaretto

Przygotowanie ciasta
Zmieszać mąkę z cukrem, solą, skórką cytrynową i cynamonem. Posiekać sypkie składniki z masłem aż do uzyskania grudkowatej konsystencji z widocznymi kawałeczkami masła. W oddzielnym naczyniu zmieszać Marsalę z żółtkiem i dodać do ciasta. Zagnieść, uformować dysk z ciasta, owinąć w plastykową folię i włożyć na godzinę do lodówki. Na oprószonej mąką powierzchni blatu rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,7 cm, wyłożyć nim formę o średnicy 20 cm i przyciąć wystające brzegi. Schłodzić i przygotować nadzienie.

Przygotowanie nadzienia
Włożyć do miski ricottę, śmietanę, cukier, Marsalę, skórkę cytrynową, cynamon, ekstrakt waniliowy i migdałowy. Do tej samej miski przesiać mąkę i wymieszać składniki. Pokruszyć w woreczku biszkopty i posypać nimi przygotowane ciasto w formie. Na wierzchu rozłożyć nadzienie i wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez 20 min. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Ustawić formę z ciastem na blasze i piec przez 1 godz. 25 min, do półtorej godziny, aż nadzienie się zestali. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić placek w piekarniku aż piecyk ostygnie. Ostudzić całkowicie przed pokrojeniem.


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE