Placek Charentaise wg Michele

Placek Charentaise wg Michele
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 64)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
16

Składniki:

  • 300 gr mąki

  • 220 gr cukru
  • 120 gr masła
  • 2 jaja
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 50 gr kandyzowanego dzięgiela
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 duża łyżka mleka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 230°C (lub 250°C bez termoobiegu).
2. Weź głęboki talerz, wsyp do niego mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodaj miękkie masło, sól i jaja. Mieszaj dłonią. Gdy ciasto będzie trochę wyrobione, dodawaj stopniowo kandyzowany dzięgiel pokrojony w kosteczkę. Wyrabiaj ciasto dalej, aż będzie jednorodne. Przekrój na dwie części. Wysmaruj masłem tortownicę (nie za dużą), rozłóż ciasto palcami zanurzonymi w mące. Weź mleko i pędzelek. Posmaruj ciasto mlekiem. Weź widelec i wyciśnij krzyżyki. Włóż do piekarnika.
3. Piecz 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjmij z formy, żeby ciasto nie przywarło.
4. Podawaj na zimno, porcjowane.


Rada Julie:
Proszek do pieczenia nie powinien znaleźć się w jajku przed wymieszaniem (żeby nie zaczął się proces fermentacji).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA