Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na gryczanym cieście

Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na gryczanym cieście
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU bez glutenu (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną cukru. Po paru minutach wlewamy zaczyn do przesianej mąki zmieszanej z solą i mieszamy łyżką, ponieważ ciasto z mąki gryczanej bardzo lepi się do rąk. Następnie mieszamy z oliwą i odstawiamy pod przykryciem na ok. pół godziny w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie. Dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z nich wykładamy formujemy placki rękoma umoczonymi w oliwie na zwijanej plastikowej stolnicy lub gładkiej silikonowej podkładce wysmarowanej oliwą. Dzięki oliwie ciasto nie przyklei się do rąk i łatwiej będzie je przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą. Placek z ciasta wyłożony na blasze smarujemy oliwą ze słoiczka z suszonymi pomidorami, układamy liście sparzonego wcześniej szpinaku, na nich kładziemy pokruszony Lazur. Pomiędzy rozkładamy pokrojone suszone pomidory, na których kładziemy kawałki mozzarelli. Puste przestrzenie wypełniamy kawałkami pepperoni. Brzegi pizzy smarujemy jeszcze raz obficie oliwą by były chrupiące. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C na 12-15 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE