Pizza z sardynkami i pesto

Seria kulinarna:
Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis

Ciasto
0,25 kg mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
czarny pieprz
łyżka oliwy z oliwek
150 ml płynu (pół na pół mleko i woda)

Pesto
2 pęczki bazylii
2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka orzeszków piniowych
25g parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
mozzarella lub feta
sardynki z zalewy

Przygotowanie ciasta
Do miski przesiewamy niecałe ćwierć kilo mąki, zmieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. Dodajemy szczyptę czarnego pieprzu, łyżkę oliwy z oliwek i około stu pięćdziesięciu mililitrów płynu – pół na pół chudego mleka i wody. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładko na posypanej mąką stolnicy. Ciasto dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy na okrągłe placki. Pieczemy je 15 - 20 minut w 200 stopniach C. Po wyjęciu z piekarnika zawijamy w ściereczkę i studzimy.

Przygotowanie pesto
Do blendera wrzucamy dwa duże pęczki świeżej bazylii, dwie łyżeczki zmiażdżonego czosnku, łyżeczkę orzeszków pinii, 25 gramów parmezanu i dwie łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy sok z jednej cytryny i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty, którą można doprawić solą i pieprzem.
Na krążku ciasta rozprowadzamy łyżkę pesto, na tym układamy dwie, lub trzy sardynki z zalewy i parę plasterków fety lub mozzarelli. Zapiekamy kilka minut i przybieramy pietruszką lub cytryną.

© Jenny Bristow

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE