Pizza Margerita

Pizza Margerita
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • porcja ciasta podstawowego
  • podzielona na 6 kawałków
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 słoik włoskiego sosu pomidorowego
  • ½ kg świeżej mozzarelli w cienkich plasterkach
  • 36 listków świeżej bazylii
  • umytych i osuszonych

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Ruszt umieścić w górnej części. Położyć na nim kamienny blat do pieczenia pizzy albo blaszkę o grubym dnie, niech się rozgrzeje. Na czystym blacie rozwałkować każdą porcję ciasta na grubość ok. pół centymetra i ok. 15 centymetrów średnicy. Rozciągnąć jeszcze ciasto palcami. Przygotowywać jednocześnie tyle porcji, ile się zmieści na kamieniu lub blaszce do pieczenia. Deskę do pizzy posypać mąką kukurydzianą. Położyć 1 porcję ciasta na desce. Posmarować ciasto oliwą, wyłożyć 2-3 łyżki sosu pomidorowego i lekko rozsmarować, zostawiając ok. 1 cm wolnego wzdłuż brzegu. Rozłożyć 4 plasterki sera. Dodać 4-5 listków bazylii. Rozłożyć resztę składników (wedle uznania). Otworzyć piekarnik i wysunąć ruszt. Szybkim ruchem ręki zsunąć pizzę na kamień lub blaszkę. Piec 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni, a ser rozpuści. Podawać natychmiast. Przygotować i upiec pozostałe porcje.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE