Pizza alpejska

Pizza alpejska
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów 2 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przepis

Składniki:

ciasto:
500 g mąki pszennej chlebowej plus do podsypania
2 łyżeczki soli
7 g suszonych drożdży
320 ml letniej wody

nadzienie:
80 g startego sera gruyere
250 g crème fraiche
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa:
1 duża czerwona cebula
140 g salami w plasterkach
świeże oregano

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na pizzę: w dużej misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Stopniowo wlewać wodę i mieszać, aż powstanie ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 30 minut. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, podzielić na 2 części, każdą uformować w kulę, położyć na tacy przykrytej czystą ściereczką, posypaną mąką, przykryć drugą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na posypany mąką blat, rozpłaszczyć w koła o średnicy ok. 30 cm, formując nieco grubszy brzeg. Rozgrzać piekarnik do 240°C. W miseczce zmieszać ser gruyere z crème fraiche, doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Placki ciasta skropić oliwą, posmarować mieszanką sera i crème fraiche, posypać cebulą, na wierzchu ułożyć plasterki salami. Znów skropić oliwą, posypać oregano. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć z pieca, znów posypać oregano, pokroić na kawałki i podawać.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE