Piwne parfait z karmelem z solonymi orzeszkami ziemnymi

Piwne parfait z karmelem z solonymi orzeszkami ziemnymi
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Surfing po menu 2 (odc.7)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Pate a bombe
160 g cukru pudru
woda
8 żółtek

Parfait
1 listek żelatyny
250 ml piwa o zdecydowanym smaku, np. Little Creature's Pale Ale lub Guiness
100 ml ubitej śmietany 18%

Karmel z orzeszkami
100 g cukru
woda
3 łyżki śmietany 18%
40 g pokruszonych solonych orzeszków ziemnych bez łupinek
szczypta soli

Przyrządzanie pate a bombe
Wymieszać w rondelku cukier puder z niewielką ilością wody. Powoli doprowadzić do wrzenia i gotować do chwili, kiedy syrop spuszczany z łyżeczki zaczyna formować nitki, a wpuszczony do zimnej wody utworzy twardą, lecz dającą się ugnieść kulkę. Żółtka przełożyć do miksera i dobrze ubić, po czym dodać syrop i ubijać do czasu jego wystygnięcia przez około 5 – 10 minut. Tak sporządzony krem można przechowywać przez dzień.

Przyrządzanie parfait
Zalać wodą listek żelatyny i zaczekać aż zmięknie. Odsączyć i włożyć do kuchenki mikrofalowej na niską temperaturę, lub ogrzewać w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Dodać piwo i dobrze wymieszać. Zakryć naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 10 minut, do chwili, kiedy mieszanka zacznie tężeć. Dodać wówczas do ścinającego się piwa ubitą śmietanę. Następnie dodać do powstałej mieszaniny pate a bombe. Formę o pojemności 800 ml wyłożyć kilkoma warstwami folii spożywczej i napełnić powstałym parfait, a następnie wstawić do lodówki aby masa stężała.

Przyrządzanie karmelu z orzeszkami
Wymieszać w rondlu cukier z niewielką ilością wody aż utworzy się papka. Podgrzewać ją mieszając do momentu, kiedy powstanie złocisty karmel. Dodać śmietanę oraz orzeszki i zagęścić na mocnym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodać trochę soli i wyłożyć mieszaninę na natłuszczony papier. Nakryć kolejnym kawałkiem papieru i zwinąć w cienką tubę. Pokroić masę na kawałki i pozostawić aż stwardnieje. (można też polać deser ciepłym sosem – tak jest zdecydowanie łatwiej). Parfait podawać z kremem karmelowym oraz gotową masą czekoladową.

© Curtis Stone i Ben O'Donoghue

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE