Pistacjowe wafle do lodów

Pistacjowe wafle do lodów
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Delii Smith (odc.28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przepis


Składniki
ciasto phyllo (filo)
10 dag masła

Posypka
10 dag cukru pudru
pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
orzeszki pistacjowe

Przygotowanie
Składniki posypki łączymy i mieszamy. Arkusze ciasta rozwijamy i przykrywamy wilgotną ściereczką, by nie wyschły. Jeden arkusik kładziemy na stolnicy, równomiernie smarujemy roztopionym masłem. Posypujemy powierzchnię łyżką mieszanki. Na to kładziemy następny arkusz ciasta, dociskamy, znów smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrową mieszanką – i kontynuujemy, aż będziemy mieli 6 warstw. Gotowego przekładańca kroimy na cztery pasy, a następnie na trójkąty, które układamy na posmarowanej masłem blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

kotlecikkie 7 lat temu

ble

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE