Pissaladiere z kiełbaskami, pomidorkami i oliwą

Pissaladiere z kiełbaskami, pomidorkami i oliwą
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przygotowanie:

Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2/3 szklanki letniej wody
1/3 szklanki oliwy

dodatki:
4 duże czerwone cebule pokrojone w półplasterki
2 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana czerwona papryczka chili
1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku
¼ szklanki oliwy
250 gramów pomidorków czereśniowych
1 szklanka wypestkowanych oliwek Kalamata
3 kiełbaski z surowego mięsa z koprem włoskim
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Mąkę, proszek i sól wsypać do miski. Dodać wodę wymieszaną z oliwą. Zagnieść ciasto. Jeśli się za bardzo klei, dodać mąki. Miskę przykryć, wstawić do lodówki. Cebulę, czosnek, chili, część tymianku dusić na oliwie przez 20 minut. Doprawić solą. Pomidorki przekroić na pół, wycisnąć z nich pestki. Piekarnik rozgrzać do 220 °C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Z każdej strony zawinąć krawędzie, żeby powstał wyższy brzeg. Nałożyć równo podduszoną cebulę. Ułożyć pomidorki, wyjęte z osłonek i podzielone na kawałki kiełbaski, oliwki, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Piec pół godziny. Podawać od razu lub na zimno.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE