Pilaw z pieczarkami

Pilaw z pieczarkami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

  • 8 pieczarek
  • łyżka oliwy
  • sól morska i pieprz
  • 1 pokrojona cebula
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka kminu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1/3 filiżanki posiekanych migdałów
  • 1 ½ filiżanki prosa
  • szczypta soli morskiej

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wlać oliwę na patelnię o grubym dnie. Ułożyć grzyby. Przyprawić. Smażyć na małym płomieniu przez 20 minut. Nie odwracać. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę przez 3-5 minut. Dodać czosnek. Smażyć przez minutę. Dołożyć przyprawy i migdały. Wymieszać. Przyprawy mogą lekko przywierać do dna. Dodać proso. Prażyć przez chwilę ciągle mieszając. Dolać 3 i ½ filiżanki wody. Osolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień. Gotować pod przykryciem przez 20 minut.
Przygotować sos łącząc wszystkie składniki. Jeśli to konieczne, dolać odrobinę wody.
Na talerz nakładać po filiżance prosa. Dodać grzyby. Skropić wszystko sosem. Przybrać natką i cząstkami cytryny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE